Smart metering

Platforma je smart metering rješenje za digitalnu transformaciju procesa prikupljanja podataka s plinomjera, prilagođena za sve poslovne aktivnosti. Brojila moraju imati ugrađenu funkcionalnost daljinskog očitanja stanja. Također, može se koristiti i standardno brojilo s ugrađenim senzorom koji dostavlja očitane podatke putem mreže povezane s platformom. Naša platforma je tehnološki agnostična – drugim riječima, može se integrirati sa svim standardnim IoT mrežama. Brojilo, ili senzor ugrađen u brojilo, aktivira se automatski, putem aplikacije za pametne mobitele, koja je dostupna našim korisnicima. Korisnička sučelja imaju ugrađenu funkcionalnost nadzora mreže – to je poseban dashboard. Smart metering pruža uvid u stanje plinomjera, omogućava pregled očitanih mjerenja, registrira lokaciju uređaja i prikuplja matične podatke sa svakog pojedinog brojila ili senzora. Korisničko sučelje je do najmanjih pojedinosti prilagođeno specifičnostima plinarske struke.

Platforma nudi izvještaj za HROTE. Cjelovitost podataka prikupljenih s brojila stalno se provjerava, a anomalije kao što su neispravan rad pojedinih senzora ili mrežnih konekcija na pojedinim lokacijama, smjesta je dojavljuju korisniku.

Zaštita podataka organizirana je u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. Podaci se automatski dostavljaju u sve korisnikove sustave u svrhu integracije sa sustavom naplate, ERP sustavom i drugim korisnikovim poslovnim sustavima.

Platforma je smart metering rješenje za digitalnu transformaciju procesa prikupljanja podataka s vodomjera. U praksi, postoji više modela vodomjera koji zahtijevaju različite senzore za očitanje brojila poput KAMSTRU vodomjera s ugrađenom Sigfox konekcijom, ITRON magnetski čitač za očitanje brojila i sl.
Daljinsko očitavanje potrošnje vode u nas je i dodatan izazov jer su brojila najčešće smještena u šaht zatvoren metalnim poklopcem koji otežava prijenos radio signala te zahtijeva montažu dodatnog komunikacijskog modula, izvan samog šahta. To komplicira i poskupljuje instalaciju. No, teža dostupnost brojila može biti i dodatni razlog za primjenu daljinskog očitanja. Štoviše, to rješenje, uz očitanje brojila, omogućava i postavljanje ventila za prekid dovoda vode kao i ograničavanje opskrbe, uz poštivanje zajamčene dnevne količine vode za osnovne potrebe.

U praksi najčešće se koristi rješenje s dva uređaja koja se montiraju na postojeći vodomjer. Prvi uređaj je magnetski čitač koji očitava stanje vodomjera, a drugi uređaj je čitač impulsa preko kojeg ide komunikacija/mreža. Magnetski čitač se montira na sam vodomjer. Čitač impulsa se instalira vani, u neposrednoj blizini šahta s vodomjerom, radi jačine signala.

Naša platforma je tehnološki agnostična – drugim riječima, može se integrirati sa svim standardnim IoT mrežama. Brojilo, ili senzor ugrađen u brojilo, aktivira se automatski, putem aplikacije za pametne mobitele, koja je dostupna našim korisnicima.